Víz, gáz és fűtés: hasznos tudnivalók
Nyomócső bekötés családi házba

Víz-, gáz- és fűtésszerelés

Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítunk saját otthonunk, ingatlanunk állapotára. Ez többek között vonatkozik a víz-, gáz- és fűtés rendszer folyamatos rendbetételére, karbantartására. A vízvezetékek esetében sokszor előfordul a dugulás, a fűtéssel pedig mikor lehetne probléma, ha nem télen. Azzal, ha elvégezzük a karbantartásokat, megelőzhetjük a váratlan problémák fellépését, és nem csak magunkat, de pénztárcánkat is kímélhetjük. Egy építkezés, lakásfelújítás hosszú távra szól. Az, hogy a víz-, gáz-, valamint a fűtésrendszer hogyan kerül kialakításra, gondos tervezést és a szakmájához értő, víz-, gáz- és fűtésszerelő szakembert kíván.

Vízszerelés

Egy felújítás mindig jó alkalom, hogy a rossz állapotban lévő vízvezetékeinket, csatornáinkat kicseréljük. A felújítás során új igények is felléphetnek, amely miatt a vízvezeték hálózatot át kell alakítani. A vízszerelő az új szerelvényeket, szanitereket, csapokat, csaptelepeket, zuhanytálcát, fürdőkádat is beszerzi és beszereli, valamint a mosó- és mosogatógépeink bekötését is elvégzi.

Gáz- és fűtés szerelés

Egyedi, vagy központi fűtés? Ez a kérdés a mai napig nagyon sok háztartásban aktuális. A központi fűtés korszerűsítése, kialakítása kényelmes, gazdaságos, és biztonságos lakáshasználatot tesz lehetővé. Mindannyiunknak fontos, hogy minél alacsonyabb költségekkel tarthassuk fenn ingatlanunkat, így érdemes elvégeztetni egy fűtés korszerűsítést. Hogy biztosan így történjen, fontos a megfelelő kazán, a radiátorok, fűtőtestek körültekintő kiválasztása, valamint a fűtésrendszer szabályzása a megfelelő eszközökkel, valamint a fűtésszerelők által a legújabb technológiák, anyagokat alkalmazásával.

A régi, elavult, rossz hatásfokkal üzemelő, öntöttvasból készült radiátorok cseréjét nem csak meghibásodás esetén lehet elvégeztetni, de egy korszerű, energiatakarékos fűtésnél elengedhetetlen, hogy jó minőségű, megfelelő hatásfokú fűtőtest működjön otthonunkban. Megtervezése a helyiségek mérete és elhelyezkedése alapján történik, ami pedig a fűtésszerelő szakember segítségével pontosan meghatározható.

Gázkészülékek, bojlerek karbantartása és javítása

Gázkészülék, kazán szerelés, javítás alatt a mechanikus és elektromos alkatrészek meghibásodásának elhárítását értjük. A használat során tönkrement alkatrészek kicserélését, valamint javítását csak kazánszerelő szakember végezheti. A javítás előzőleg hibafelvétellel kezdődik, valamint tudnia kell, milyen típusú és mennyi idős a kazán. El kell mondanunk, milyen jelei vannak a hibának:

 • gázszagot érzünk, vagy a készülék gázszivárgást jelez,
 • jellegzetes égéstermék szagot és fejfájást érzünk, megszólal a szénmonoxid érzékelő,
 • a láng elalszik, nehezen begyújtható a készülék,
 • a készülék egyáltalán nem indul el,
 • a melegvíz csak nagyon gyenge sugárban folyik, stb.

Meghibásodás, vagy a fenti tünetek jelentkezésekor mindenkinek csak javasolni lehet, hogy forduljon megbízható szerelőhöz. Természetesen célszerű a hibák jelentkezése előtt éves karbantartással gondoskodni készülékünk tisztításáról és átnézéséről, amivel megelőzhetjük a komolyabb meghibásodásokat. Hiszen nem csak a lakásunkat, ingatlanunkat, minket, hanem környezetünket is veszélyeztetheti egy rosszul működő gázkészülék.

Tovább
Járművének meghibásodásakor hívjon autómentőt
Autómentő

Autómentés, bármikor is kerüljön bajba!

Egy szerencsétlen defekt, egy időközben meghibásodott alkatrész vagy rossz akkumulátor tönkre teheti az utazást, az embert megállásra készteti, ám még mielőtt saját maga ragadna szerszámok után, miért ne bízná biztos kezekre, profi autómentőkre a munkát? Némelyik autómentő társaság olyan átfogó szolgáltatást nyújt, ami garantálja, hogy útját csereautó segítségével tovább folytathatja, miközben működésképtelen gépjárművét elszállítják.

Az autómentő tehát biztonságot jelent. Ön tudhatja, hogy bármilyen kellemetlen, nem várt helyzetbe is kerül az autójával, az autómentőre minden körülmény között számíthat. Akár egyedül utazik, a családjával vagy barátaival, az autómentő tarifáját az utazók száma nem befolyásolja, kizárólag a lerobbanás helyszíne és az autó állapota lényeges ebből a szempontból.

De mégis mikor hívhat autómentőt? Mely esetek indokolják?

Bármennyire is rossz erről beszélni, tény, hogy a legtöbb esetben balesetekhez kell kihívni az autómentőket. A törött autó törmelékét össze kell szedni és a gépjárművet el kell szállítani a helyszínről. Az autómentő szolgálat magában foglalja, hogy a megrongálódott autót a legközelebbi, vagy választása szerint a megszokott szervizébe szállítják.

A másik klasszikus példa, amikor autómentésre kerül a sor, ha valaki lerobbant az autójával egy defektes gumi vagy egy lemerült akkumulátor miatt. A kárelhárítást (az autó ellenőrzését vagy kerékcserét) segítség nélkül nem mindig lehet kivitelezni, kishaszon gépjármű kategória feletti gépkocsik esetén pedig szinte biztosan autómentőre lesz szükség.

Olyan eset is előfordulhat, amikor a gépkocsi egyszerűen működésképtelenné válik. Nem megy tovább, leáll a motor és a sofőr csak tehetetlenül áll a gépjármű mellett. A hibajelzések a sofőrök számára általában nem sokat jelentenek, de a szakképzett autómentők azonnal a helyszínre sietnek azért, hogy segítsenek.

Autó szállítás

Kevéssé ismert tény, hogy az autómentők tökéletesen működőképes autók szállítását is vállalják. Erre akkor lehet szükség, ha nincs időnk vagy energiánk autónkat a megfelelő helyre eljuttatni, akár egy nyaralásnál vagy kiküldetésnél, de akár külföldre költözésnél is hasznos lehet ez a szolgáltatás. Ilyenkor nem kell a vezetéssel tölteni időnket, autónk mégis biztonságosan eljut a célállomásra. Ha rugalmasak vagyunk a szállítás időpontjában, igazán jutányos áron is igénybevehetjük az autószállítást.

Tovább
Védje otthonát biztonsági zárral!
Zárcsere

Zárcsere gyorsan, jó áron, megbízható kezekből!

Zárcserére bármikor, véletlenszerűen sor kerülhet. Egyszer még jó a zár, de aztán minden előjel nélkül elromlik és az ajtónyitás lehetetlenné válik. Természetes létezik egy másik forgatókönyv is, amikor a reggeli kapkodásban beletörjük a kulcsot, vagy egészen egyszerűen csupán biztonsági okokból cseréltetnénk a zárat. Legtöbbször azonban a zárcsere mögött mégiscsak a zár elöregedése, túlzott használatba vétele áll.

Azt tudjuk, hogy több zártípus létezik. Az egyszerű zárbetéttől a hevederzáron át a biztonsági zárakig: ezeknek cseréjére speciális eszközökre, na meg a lakatos szaktudására, tapasztalatára van szükség. Csak az ő segítségével valósul meg gyorsan és gördülékenyen a zárjavítás. Ne gondolja, hogy majd egyedül vagy szomszédja segítségével egy perc alatt megjavíthatja az akadozó zárat. Sokan zsírral vagy más szerrel próbálják javítani a helyzetet, de ezzel még nagyobb galibát okoznak, mint amekkora eleve volt.

Zárnyitás és ajtónyitás, azaz mi van, ha nem nyílik az ajtó?

Fáradtan ér haza a munkából, már nyitná az ajtót, de az nem nyílik és… erre idegessé kezd válni. Ilyenkor rögtön a lakatost kell hívni, ne próbálja saját kezűleg megoldani a problémát. Próbáljon tájékozódni a családtagoktól, hogy történt-e valami a zárral, bezárni is nehéz volt-e, esetleg beletörték-e a kulcsot, de sajnos az is előfordulhat, hogy betörők próbálkoztak az ajtónyitással.

Tény, hogy egy zár több okból kifolyólag is elromolhat. A leggyakoribb esetek egyike, amikor a kulcs egészen egyszerűen beletörik a zárba, vagy amikor elöregedik a zárbetét és egy idő után hasznavehetetlenné válik. Bármilyen ok is álljon a szükséges zárcsere hátterében, van akire számíthat, és aki általában egy órán belül megoldja a problémát. Az új zárral ismét biztonságban tudhatja magát és családját.

Ha már úgyis zárcserére kerül sor, ne sajnálja a pénzt egy jobb minőségű, megbízhatóbb zárbetétre, így jó eséllyel sok évig szolgálhat megbízhatóan a frissen cserélt zár. Különféle biztonsági szintű zárak kaphatóak, melyek ellenállnak a szokásos feltörési módszereknek, illetve a kulcs másolásvédelme is megfontolandó opció lehet.

A zárszerelés Budapest minden kerületében egy megbízható, gyors szolgáltatás, melyért nem is kell sokat fizetni. Érdemes tovább olvasni cikkeinket, melyekben még több hasznos tudnivalót talál!

Tovább
Fodrászat: kisebb és nagyobb átalakulások
Póthaj megoldások

Hogy a haj ismét a fej koronája legyen!

Valószínűleg sokan vannak, akik azt gondolják minek a póthaj, a póthaj csak divat. Póthajra azonban nemcsak a divat folytán lehet szükségünk, hanem mert

 • elhamarkodottan levágattuk a hajunkat, az új stílus nem áll jól nekünk és ennek következményeként önbizalmunk csorbát szenved,
 • kevés hajunk van és szükség van egy kis utánpótlásra a mutatósabb frizurához,
 • betegség következtében elvesztettük hajunk egy részét.

Mit érdemes a póthajról tudnunk?

Ha az élet úgy hozta, hogy póthajra van szükségünk, jó ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal.

 • Aki a póthaj paróka formáját választja, erre szakosodott üzletben vásároljon, ahol jó minőségű, természetes hatású parókák közül lehet választani.
 • A saját haj mennyisége, minősége, fejbőrünk állapota sok mindent meghatároz, például azt, hogy elbírja-e fejünk, hajunk a hajhosszabbítást vagy sem. Antibiotikumos kúra, fokozott hajhullás, korpás, érzékeny fejbőr esetén nem javasolt a hajdúsítás, hajhosszabbítás.
 • A hajhosszabbítást minden esetben a fejbőr és haj analízise előzi meg. A szakember ez alapján tesz javaslatot, a hajhosszabbítás technikájára, mennyiségére vonatkozólag.
 • A hajhosszabbítás, hajdúsítás a hajbeültetésnél, lényegesen olcsóbb de ára a kívánt hajhossz, felhasznált hajmennyiség függvényében így is 55- 120.000 Ft között mozog. A felhasznált póthajat, hajunk növekedésének ütemében 2-5 hónaponként el kell távolítani, majd professzionális ápolást követően újrailleszteni.
 • A póthaj speciális ápolást igényel. Hajunkat 4-6 naponként kell mosni, kőolajszármazékoktól mentes samponnal, és keratin vagy jojóba olajat tartalmazó balzsamokat, valamint speciális fésűt kell használnunk. Mosásnál, szárításnál kerüljük a magas hőmérsékletet, mert ez a póthaj roncsolódásához vezet.

Haj dúsítási és hosszabbítási technikák

A mai modern fodrászat több technikát is felhasznál a haj dúsítására, hosszabbítására: csatos póthaj, hajfelvarrás, keratinos hőillesztés, mikrocsomózás, mikrogyűrű, lézeres módszer, afrofonás.

Mindegyik technikának van előnye és hátránya egyaránt. A hajhosszabbítására mindig a fodrász tesz javaslatot, az előzetes konzultáció, a kívánt frizura és saját hajunk állapota alapján.

Tovább
Támogassuk immunrendszerünket szaunázással
Szaunázás

A szauna szépít és egészségesen tart

Ma már nem csak a fitness termekben és a wellnes központokban próbálhatod ki a szaunát. A szauna építést és a komplett finn vagy infraszauna vásárlást egyre többen megengedhetik maguknak, hiszen az elmúlt időszakban ezeknek a vételárai, valamint a fenntartási- és karbantartási költségei jelentős mértékben csökkentek. Ugyan még ma is luxuscikknek számít egy otthoni szauna, de az árak mérséklődése miatt egyre több ember otthonában helyet kap a saját szauna.

Ha tehát valaki azt is gondolja, hogy a szauna amolyan „tehetőseknek szóló kedvtelés”, az téved. Jótékony hatásai mindenki számára érezhetők: erősíti az immun- és izomműködést; a bőrt megfiatalítja és még a csúnya narancsbőrt is hatékonyan eltüntetni a nem kívánt területekről.

De még mielőtt a „miért szaunázzunk” kérdéskört beszélnénk meg, nézzük meg, hogy milyen szauna típusok léteznek és ezek közül melyek a leggyakoribbak.

Melyiket válasszuk? A hagyományos finn szaunát vagy ennek modern változatát: az infraszaunát?

A hagyományos finn szauna mellett (ahol ún. szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokra) az infrasugarakkal működő infraszauna vagy infrakabin is egyre népszerűbb a szaunázni vágyók körében. Az infraszaunában az infrasugarak közvetlenül testünket melegítik fel, így itt a levegő hőfoka alacsonyabb, jellemzően 45-65 fokos.

Az infraszaunák esetében nincs szükség hosszas előzetes felfűtésre, megépítésük és fenntartásuk is olcsóbb, így igénybevételük ára is jóval kedvezőbb a hagyományos finn szaunánál.

A szaunázás egészségre gyakorolt jótékony hatásai:

 • Erősíti az immunrendszert. Aki rendszeresen szaunázik, az nem kapja el a vírusos megbetegedéseket, és még a nátha is elkerüli.
 • Fokozzák a vérkeringést, a tonizáló hatású szauna pedig olyannyira élénkít, hogy az ember egy fél órás szaunázást követően jobban érzi magát, mintha előtte átaludta volna a fél napot.
 • Mindkét szauna típus tesz a szépségért. Megfiatalítják a bőrt, rugalmassá teszik, ráadásul a narancsbőrt is eltüntetik.
 • Kitűnő stresszoldók. Remekül hatnak a pszichére. Az ember testileg és lelkileg is felfrissül, kiegyensúlyozottá válik.

A rendszeres szaunázás további hatásairól és a lehetséges szauna építési módokról bővebben a következő oldalon olvashat.

Tovább
Elektromos fűtés

Újítsuk meg fűtési szokásainkat elektromos rendszerekkel és hatékony infrapanellal!

Napjainkban a magas energiaárak miatt gyakran kerül szóba a fűtéskorszerűsítés. Fűtési rendszerünk újragondolásakor több tényezőt is figyelembe kell vennünk, hogy frissen felújított otthonunkba ideális fűtési megoldást találjunk.

Infrafűtés

Infrapanelek különböző kivitelben

Az infrapanelek nagy népszerűségnek örvendenek a fűtéskorszerűsítők körében, mert infrafűtést mindenféle engedély és nagyobb bontás nélkül, igazán gyorsan telepíthetünk. Ráadásul az ára is megfizethető. Létezik egyszerűen falra akasztható, mennyezetre rögzíthető, illetve járólap vagy parketta alá tehető verzió is belőle. A korszerűbb modellek között találhatunk tükörként vagy fali festményként kinéző változatokat is.

Infrafűtés működési elve

Az infrapanelek infravörös sugárzás segítségével melegítik fel a lakásban található tárgyakat és személyeket hasonlóképpen, mint ahogy a nap melege teszi. A falakról és tárgyakról visszaverődve a sugárzás mindhová eljut otthonunkban.

A testünket érő infravörös sugárzás nagyon egészséges is, ezért használják az infraszaunákban is. Használatával nem kavarog a por, mint a konvekciós fűtési módozatoknál.

Az infrafűtés ára

Az infrapanelek ára megfizethető, nagyjából a konvektorokkal vannak egy árban. Ráadásul néhány csavar segítségével rögzíthetőek, így nincs szükség rá, hogy mestereket, szakembereket hívjunk, vagy engedélyekért fizessünk, esetleg hosszú hetekig-hónapokig várva a kivitelezésre.

Miután nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, nem is hibásodnak meg. Karbantartásukra sincs szükség, így igazán sokat spórolhatunk. Ha fűtéskorszerűsítésben gondolkodik, a részletekért olvasson tovább.

Tovább

Szerző: Tamás Szilvia

menu
menu